Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: μείωση δομών Δημοσίου κατά 40%

Εξοικονόμηση 11 εκ. ευρώ από τα νέα οργανογράμματα

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: μείωση  δομών Δημοσίου κατά 40%

Πιο λιτό και σφιχτό, αλλά συγχρόνως και πιο ευέλικτο, πιο οικονομικό και - σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη, είναι από σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, που λειτουργεί με νέα οργανογράμματα, με μείωση των δομών του κατά 40%. «Τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, καλύτερα καθορισμένους ρόλους και συνδράμουν και αυτά στο να δημιουργήσουμε ένα Κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη», δήλωσε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υπηρεσίες μειώθηκαν από 7. 717 σε 4.558 και ειδικότερα:

- Οι γενικές διευθύνσεις από 115 σε 93,

- Οι διευθύνσεις από 1.644 σε 994 και

- Τα τμήματα από 5.763 σε 3.324.

- Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται –κυρίως από κατάργηση επιδομάτων- είναι 10.849.200 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταργούνται ή συγχωνεύονται κυρίως υπηρεσίες με προϊσταμένους χωρίς υφισταμένους ή με άλλους να προΐστανται το πολύ τριών υπαλλήλων. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σημειώνει ότι όσοι εργαζόμενοι σε θέση ευθύνης μείνουν εκτός οργανογραμμάτων, είτε θα μπουν σε διαθεσιμότητα, είτε θα μετακινηθούν σε άλλο πόστο ως απλοί υπάλληλοι, είτε θα μετακινηθούν σε ελεγκτικούς φορείς.

Η ΑΔΕΔΥ πάντως εκφράζει ζωηρή ανησυχία μήπως η μείωση των δομών οδηγήσει μελλοντικά σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Οδυσσέας Ντριβαλάς, «η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει όλες τις δομές του Δημοσίου, για να τις δώσει σε ιδιώτες».

Όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για την πρώτη αλλαγή των δομών του Δημοσίου, μετά από 26 χρόνια, και ειδικά στο υπουργείο Παιδείας, μετά από 38 χρόνια.

Πλέον, με απόφαση του υπουργού, 7 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους θα απασχολούνται σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη και μόνο οι 3 θα είναι εσωτερικοί σε διοικητικές και οικονομικές θέσεις.

Η νέα μορφή του Δημοσίου θα συμπληρωθεί με το νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων, με βάση τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρηση από τη θέση που κατέχουν σήμερα, όσοι γενικοί διευθυντές άνω των 65 ετών, έχουν συμπληρώσει 35ετία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top