Δ. Κούρκουλας: «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων»

«Τα τελευταία 30 χρόνια δεν υπήρξε περίοδος τόσο μεγάλης αστάθειας»

Δ. Κούρκουλας: «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων»

​Για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο μίλησε στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου και στον Real Fm, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας.

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας. Και από Αμερικανικής πλευράς, έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί, ότι η κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απολαμβάνει τα προνόμια των κρατών μελών, σε ότι αφορά τις ενεργειακές πηγές», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία, έχει δημιουργήσει τεράστια δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα ως προς την ικανότητά της να παίξει έναν ισορροπητικό ρόλο στην περιοχή. Ειδικά τώρα, ότι διαλέγει αυτή την περίοδο να ρίξει λάδι στην φωτιά, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη δυσπιστία της. Κάνουμε έκκληση στην Τουρκία να δει ότι έχει πάρει λάθος δρόμο».

Ο κ. Κούρκουλας έκανε επίσης έκκληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικά, όσον αφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή την ανακοίνωση που έβγαλε συνιστώσα του κόμματος που καταδίκαζε τα στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου – Ισραήλ.

«Πρέπει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πλήρως ενημερωμένος. Είχαμε κατηγορηθεί επειδή η Ελλάδα συμμετείχε στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών. Αυτή η παρωχημένη αντίδραση, έχει αλλάξει στο διεθνές περιβάλλον. Πιστεύω ότι το να διατηρήσουμε την ιδιότητα του κράτους που έχει την μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ετέθη και στο συμβούλιο των υπουργών ��ξωτερικών στο Λουξεμβούργο και θα τεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής.

«Θα υπάρξει μια επανάληψη της θέσης ότι η Κύπρος πρέπει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα των κρατών μελών όσον αφορά στις πηγές ενέργειας. Υπάρχει και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου. Εμείς βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Είμαστε προσεκτικοί, είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας και θα δούμε. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδος. Προωθούμε κι εμείς συμμαχίες στην περιοχή. Νομίζω ότι τα 30 τελευταία χρόνια δεν υπήρξε περίοδος τ��σο μεγάλης αστάθειας σαν και αυτή που παγκοσμίως βιώνουμε σήμερα. Υπάρχει ακόμα το μέτωπο της Ουκρανίας. Το Κίεβο, απέχει από την Αθήνα λιγότερο από ότι απέχουν οι Βρυξέλλες. Ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ρευστότητα και γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει εμείς πάση θυσία να διατηρήσουμε την Ελλάδα σαν πόλο σταθερότητας, αλλά βεβαίως ανησυχώ. Εμείς υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων αλλά εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top