Επίδομα μητρότητας: Αναδρομικά από το 2022 σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων

Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για τις εργαζόμενες μητέρες

Απόσπασμα από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» / OPEN

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η Νίκη Κεραμέως μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πλήρες πλέγμα προστασίας της μητρότητας

Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας είπε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»: «Για αυτό τον λόγο έχουν ληφθεί πάρα πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση για την προστασία της, και για τη συμφιλίωση προσωπικής ζωής και επαγγελματικής. Στόχος μας να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους. Σκεφτείτε τρία κομμάτια προστασίας: το πρώτο είναι η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και το τρίτο είναι η άδεια μητρότητος, η οποία ήταν 6μηνη και έγινε 9μηνη. 

Το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά και οι αυατπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Είχαν μείνει όμως κάποιες εργαζόμενες εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες. Και εμπίμπτουν αναδρομικά, απο γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα κι αν έχεις γεννήσει τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό απο τον εργοδότη».

Επίδομα μητρότητας και σε μισθωτές μητέρες εκτός ΕΦΚΑ

Πάνω από 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση 

Όπως είπε η ίδια, για κάθε γέννηση θα υπάρχει ένα συνολικό «δίχτυ προστασίας» αξίας 13.000 ευρώ. 

«Είναι ένα μέτρο που δούλευε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, κι εμείς το πιάσαμε αμέσως γιατί είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η προστασία της μητρότητας. Θα οδεύσει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά θα πάρει ΦΕΚ».

Επίδομα μητρότητας: Έως 7.470 ευρώ αναδρομικά σε νέες μητέρες

Λίγο πιο κάτω, η κ. Κεραμέως πρόσθεσε: «είναι σημαντικό ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί και ξαναλέω ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, όσες μητέρες έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».

Τέλος, όσον αφορά τις εκπαιδευτικούς, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της και είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top