ΕΝΦΙΑ: Έντεκα φέτος οι δόσεις – Νωρίτερα τα ραβασάκια από ΑΑΔΕ

Ανοίγει η πλατφόρμα και για τη μείωση 10%

Σε έντεκα, αντί για δέκα δόσεις θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ από περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα σταλούν τον Απρίλιο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. 

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει νωρίτερα, ώστε να ενσωματωθεί και η έκπτωση έως 10% σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών

Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2023, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. 

Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από ό,τι πλήρωσαν το 2023, επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. 

ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τα νέα πιστοποιητικά

Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. 

Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκπτωση 10%

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα. 

Ακίνητα: «Καλπάζουν» οι τιμές - Ετήσια αύξηση σχεδόν 14% στα διαμερίσματα

Οι ιδιοκτήτες θα δουν τα ακίνητά τους και θα μπορούν να κάνουν την αντιστοίχιση με το ασφαλιστικό συμβόλαιο. 

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα βρουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων τα οποία έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες και θα πρέπει να τα επιβεβαιώσουν, ώστε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα εν λόγω ακίνητα, να υπολογιστεί «κουρεμένος» κατά 10%. 

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που αφορούν τα εξής:

  • ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης
  • αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου
  • ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης
  • ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο
  • ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα)
  • διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και
  • μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Προκειμένου να ισχύσει η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες θα πρέπει:

ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τα νέα πιστοποιητικά

  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
  • Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.
  • Σημειώνεται ότι η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top