Υποχρεωτικά μηχανήματα POS παντού από 1/1/2024 για συναλλαγές με κάρτα!

Αρχή του τέλους για τα μετρητά – Οι ελάχιστες εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα από 1/1/2024, σε όλες τις κατηγορίες συναλλαγών,  ακόμα και εκεί που  μέχρι σήμερα υπήρχε εξαίρεση, προβλέπει απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία  αναρτήθηκε στο διασίκτυο.  

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πληρωμές με κάρτα: Στα 94 δισ. για το 2022

Όπως προβλέπεται οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό,  όπως την υπηρεσία IRIS online payments, κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν οι καταναλωτές εφόσον:

α) παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή
β) λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), που περιλαμβάνονται στον σχετικό Πίνακα. 

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του αριθμού λογαριασμού πληρωμών. Εφόσον υπάρχει διεθνής τραπεζικός αριθμός (ΙΒΑΝ), δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84).

Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του λογαριασμού, η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση του.

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

Από τους δικαιούχους πληρωμής της παρ. 1 εξαιρούνται:

α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, όπως αυτή πιστοποιείται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α’ 115),

β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024. 

Υποχρεωτικά τα POS ακόμη στο delivery

Τα πρόστιμα σε όσους δε συμμορφωθούν 
 

Σε όσους δεν συμμορφωθούν επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ  

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας  στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση.

Αλλάζουν τα POS – Υποχρεωτική διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους του άρθρου 1 διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. 

Για την υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν των προθεσμιών που ορίζονται επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.Όταν οι αρμόδιες Υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για την μη αποδοχή πληρωμών με χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό,  όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments,  από υπόχρεο, αυτές κοινοποιούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top