Αυγενάκης: Αδιανόητη οποιαδήποτε αύξηση τιμών στα οπωροκηπευτικά

Προειδοποίηση σε όσους κερδοσκοπούν μετά τις πλημμύρες  

Πλημμύρες Λάρισα: «Εκτοξεύονται» οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά (Video Star)  

Προειδοποίηση σε όσους κερδοσκοπούν μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές των οπωροκηπευτικών  απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.       

Ανοίγει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης αλλά όχι για όλους 

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μάλιστα χαρακτηρίζεται «αισχροκέρδεια» η αύξηση τιμών, ενώ διευκρινίζεται ότι μόνο 8.000 στρέμματα οπωροκηπευτικών έχουν πληγεί. 

Πλημμύρες: Υπάρχει επάρκεια προϊόντων στις λαϊκές αγορές, λένε οι παραγωγοί

Στην ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρεται: 
  
«Οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών. 

Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.

Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε  8.000 στρέμματα.

Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία. 

Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top