Ακρίβεια στα τρόφιμα: Εξακολουθεί να καλπάζει 

Εξηγήσεις θα ζητήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης από επιχειρήσεις   

Η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να καλπάζει παρά την μείωση του γενικού δείκτη πληθωρισμού. Οι τιμές στα ράφια παραμένουν στα ύψη για μια σειρά από βασικά προϊόντα προκαλώντας πονοκέφαλο στο Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από πολυεθνικές που πωλούν τα προϊόντα τους πιο ακριβά στη χώρα μας. 

 

Η Αλίκη βλέπει το μισθό της να εξανεμίζεται κάθε φορά που επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ. Το ίδιο και η Αγγελική που επίσης μιλά στο Star.    Πάνες γνωστής εταιρείας τα 60 τεμάχια κοστίζουν 9 ευρώ και η ίδια συσκευασία φτάνει μέχρι τα 30 ευρώ ανάλογα με το σούπερ μάρκετ. Τον χορό της ακρίβειας σέρνουν τα γαλακτοκομικά.

Στο 12,2% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 

Στη Γαλλία η τιμή της ελληνική φέτας κυμαίνεται από τα 18 ευρώ και άνω στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ενώ η τιμή του κιλού για το μοσχαρίσιο ποντίκι ξεκινά από τα 15 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και ξεπερνά τα 25 ευρώ στα κρεοπωλεία.

Ακρίβεια: Αυξημένες οι τιμές στο γάλα και στο μοσχαρίσιο κρέας

Ακρίβεια: Αυξημένες οι τιμές στο γάλα και στο μοσχαρίσιο κρέας   

Στην Ελλάδα οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.  Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ η φέτα έχει φτάσει να πωλείται 15 – 16 ευρώ το κιλό. Και το «ποντίκι» τουλάχιστον 13 ευρώ το κιλό. Η ανυποχώρητη ακρίβεια στα τρόφιμα δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς δαπανούν πάνω από το 20% έως 30% του εισοδήματός τους για είδη διατροφής. 

15% πάνω η τιμή των γαλακτομικών

15% πάνω η τιμή των γαλακτομικών   

Έλεγχοι για την ακρίβεια 

Μετά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία έδειξε πως στην Ελλάδα τα ίδια απορρυπαντικά πωλούνται 100% ακριβότερα από άλλες χώρες, σειρά στη λίστα της αισχροκέρδειας φαίνεται να παίρνουν και άλλα προϊόντα. Γνωστό αναψυκτικό πωλείται 1,40 ευρώ στη Βρετανία και 2,5 ευρώ στην Ελλάδα. 

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ζητήσει από επιχειρήσεις να αιτιολογήσουν γιατί πουλάνε πιο ακριβά προϊόντα τους στην ελληνική αγορά σε σχέση με άλλες αγορές της Ευρώπης. Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόκειται να ανοίξει νέες έρευνες για τις τιμές των προϊόντων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top