Σε υψηλό 6ετίας η τιμή της ζάχαρης - Έρχονται αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα

Μειώνει σχεδόν στο μισό τις εξαγωγές της η Ινδία

Σε υψηλό 6ετίας βρίσκεται η τιμή της ανεπεξέργαστης ζάχαρης, ένα βασικό συστατικό στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Τόσο η δέσμευση καλλιεργιών και βιοκαύσιμα (καθώς από το 2035 θα επιτραπούν στην Ευρώπη οι κινητήρες εσωτερικής καύσης με βιοκαύσιμα), όσο και η μείωση των εξαγωγών από την Ινδία έχει ανεβάσει σημαντικά την τιμή της ζάχαρης.

Η αύξηση της τιμής της ζάχαρης παρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από προϊόντα καθημερινής χρήσης: καφέδες, μπισκότα, αναψυκτικά, ροφήματα, επιδόρπια, γλυκά, δημητριακά, κλπ.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη με τον μήνα

Την ίδια ώρα, υπάρχει η ανησυχία για νέο «ντόμινο» αυξήσεων ενόψει Πάσχα στα εορταστικά γλυκά: κουλουράκια, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εξαγωγές ζάχαρης από την Ινδία θα μειωθούν σχεδόν στους 6 εκατομμύρια τόνους από τους 11 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Οι εξαγωγές ζάχαρης από την Ινδία θα μειωθούν σχεδόν στους 6 εκατομμύρια τόνους από τους 11 εκατομμύρια τόνους το 2022

Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων: Έρχεται και 24ωρη λειτουργία

Αυτό με τη σειρά του θα επιδεινώσει την πορεία της αγοράς η οποία ήδη αναμενόταν να αντιμετωπίσει ελλείψεις.

Κατώτατος μισθός: Ποιες είναι οι καθαρές αποδοχές μετά την αύξηση

«Tο κόστος της παραγωγής ζάχαρης θα αυξηθεί δεδομένης της μειωμένης προσφοράς από την Ινδία, κάτι το οποίο θα αυξήσει και τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εάν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στην Ινδία, η αγορά θα καταγράψει σημαντικές ελλείψεις», αναφέρει ο στέλεχος της Tropical Research Services, Ενρίκ Ακαμίνε.

Αυξημένο δώρο Πάσχα για 600.000 εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, αν και η μεγαλύτερη εξαγωγέας ζάχαρης του κόσμου, η Βραζιλία αναμένει μεγαλύτερη σοδειά από τη συνηθισμένη, οι βροχές έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, ενώ η κίνηση στα λιμάνια της χώρας λόγω της μαζικής εξαγωγής σόγιας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η παραγωγή της σημαντικής εξαγωγέα Ταϊλάνδης αναμένεται, επίσης, να παραμείνει μειωμένη φέτος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top