Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις - Μέχρι πότε

Οι δικαιούχοι, οι πληρωμές και τι άλλαξε φέτος

Δεύτερη ευκαιρία για να αιτηθούν το επίδομα θέρμανσης θα έχουν τα νοικοκυριά, με την πλατφόρμα να ανοίγει πάλι έως τις 13 Ιανουαρίου- Ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star 22/12/22

Στις 13 Ιανουαρίου λήγει η νέα προθεσμία για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 – 800 ευρώ και υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Για όσους αλλάζουν καύσιμο (αέριο ή ηλεκτρικό) το επίδομα θα είναι διπλό και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ. 

Επίδομα θέρμανσης: Σπάνε τα ρεκόρ οι αιτήσεις, αγγίζουν το ένα εκατομμύριο

Σημειώνεται ότι οι πρώτες πληρωμές έχουν αρχίσει, με ορισμένους δικαιούχους να έχουν ήδη δει στους λογαριασμούς ένα μέρος των χρημάτων. 

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι 

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος

Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμόρφωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό Α1156/2022, για το ύψος, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο:

  • επεκτάθηκε η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για το φωτιστικό πετρέλαιο, εκτός από την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσοξύλων, της βιομάζας πέλλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η οποία ίσχυε πέρυσι
  • διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση οι περισσότεροι δικαιούχοι και αυξήθηκε η βάση υπολογισμού και το ανώτατο όριο του επιδόματος. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του εφετινού επιδόματος θέρμανσης έχουν αυξηθεί στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο
  • προβλέφθηκε διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει στα 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους, οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση. Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις.
  • προκειμένου να διασφαλιστεί ρευστότητα στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα καταβληθεί έως την 21η Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Επίδομα θέρμανσης: Οι πληρωμές

Σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, χωρισμένη σε τρεις ημερομηνίες:

Η πρώτη πληρωμή έγινε έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Η τρίτη πληρωμή θα γίνει έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top