Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση επιτοκίων! 

Πού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην ευρωζώνη  

Κριστίν Λαγκάρντ
Επιτόκια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης από την Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία AP/M.Probst)  

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, όσο και τον τελικό ύψος που θα φθάσουν αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί ότι μια νέα αύξηση στο επιτόκιο του ευρώ που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, ανερχόταν στο 0,75%, φθάνοντας στο 2%, έναντι 1,25% προηγουμένως. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2022,  η ΕΚΤ υπερδιπλασίασε τα επιτόκια, τα οποία παρέμεναν «παγωμένα» στο 0,5% επί μία και πλέον δεκαετία!   

Και νέα αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη προανήγγειλε η Λαγκάρντ! 

Μια ακόμη αύξηση πάντως θα αποτελέσει μια νέα «μέγγενη» στα  νοικοκυριά, λόγω της νέας αύξησης στους τόκους δανείων και πιστωτικών καρτών, με μια επιπλέον σημαντική επιβάρυνση μετά τις υψηλότερες δαπάνες για την ενέργεια και την ακρίβεια στα τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά. 

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα».

Οι αναλυτές μέχρι στιγμής αμφιταλαντεύονται για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο μεταξύ 0,5% και 0,75%. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου και η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ΗΠΑ 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,24% από 4,13% την Παρασκευή έναντι 1,98% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,26% από 2,18% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,042 δολ. από το επίπεδο των 1,0487 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα από τη συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0423 δολ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top