Απαγορεύει τις εξαγωγές καυσόξυλων η Ελλάδα – Τα πρόστιμα

Μέχρι πότε ισχύει το μέτρο - Αυξήσεις 50% στις τιμές

Η μεγάλη αύξηση στις τιμές καυσόξυλων και πέλετ βάζει… φωτιά στα πορτοφόλια / Βίντεο: Μεσημεριανό Δελτίο ειδήσεων Star (16/11)

Την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας τόσο σε χώρες της ΕΕ όσο και σε τρίτες, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. 

Το μέτρο ισχύει από χθες, Τρίτη 15η Νοεμβρίου 2022, έως και την 1η Μαρτίου 2023.

Θέρμανση: Τι συμφέρει περισσότερο για να ζεσταθούμε

Tο σύνολο των καυσόξυλων που θα επιχειρηθεί να εξαχθεί θα κατάσχεται, ενώ τους παραβάτες περιμένουν πρόστιμα ύψους 200 ευρώ ανά κυβικό.

Υποχρεωτική η δήλωση αποθεμάτων για καυσόξυλα και πέλετ

Παράλληλα, στους παραβάτες θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Tο σύνολο των καυσόξυλων που θα επιχειρηθεί να εξαχθεί θα κατάσχεται, ενώ τους παραβάτες περιμένουν πρόστιμα ύψους 200 ευρώ ανά κυβικό 

Αυξήσεις 50% στις τιμές των καυσόξυλων

Μεγάλη είναι η ζήτηση στα καυσόξυλα, με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτος φόβος για έλλειψη αποθεμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεύτερο υπερσύγχρονο πλοίο «σαρώνει» το Ιόνιο για υδρογονάνθρακες

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι γειτονικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προμηθευόταν φτηνά καυσόξυλα, όπως η Βουλγαρία - η οποία αντιπροσώπευε το 30% της διακίνησης στην εγχώρια αγορά -, σταμάτησαν τις εξαγωγές προκειμένου να διοχετεύουν τις προμήθειές τους στον ντόπιο πληθυσμό.

Θέρμανση: Αναζητούν καυσόξυλα στη Βουλγαρία οι Έλληνες

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα καυσόξυλα έχουν πάρει την ανιούσα.

Σε ορισμένες περιοχές διαμορφώνονται έως και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι περίπου 130 ευρώ. Σημαντική άνοδο σημειώνει και η τιμή του πέλετ, το οποίο κοστίζει ακόμη και 600 ευρώ ανά τόνο, όταν η αντίστοιχη ποιότητα πέρυσι πωλείτο έναντι περίπου 280 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top