Εφορίες «σπάνε» την απόφαση ΣτΕ και κάνουν ελέγχους μέχρι 15 χρόνια πίσω!

Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα οι «γκρίζες ζώνες» των φορολογικών ελέγχων

Ως και 15 χρόνια πίσω μπορούν ελέγχουν οι εφορίες τους φορολογούμενους, ενισχύοντας το αίσθημα της αβεβαιότητας για τους φορολογικούς κανόνες που τελικά ισχύουν. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παραγραφή είναι στην 5ετία, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, οι ελεγκτικές υπηρεσίες «πατάνε» πάνω στις «γκρίζες» ζώνες της φορολογικής νομοθεσίας και ανοίγουν «παράθυρο»  για ελέγχους σε βάθος πολλών ετών, δυναμιτίζοντας την επιχειρηματικότητα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. 

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 3.390 υποθέσεις είναι σε εκκρεμότητα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ενώ άλλοι 1.512 φάκελοι κατέληξαν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Ποια είναι η βασική διαφορά αυτών των φορολογούμενων με τις εφορίες; Ότι επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από ελέγχους που «έτρεξαν» πέρα από την προβλεπόμενη 5ετία, που ορίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

ΣτΕ: Στα 10 χρόνια παραγράφονται οι οφειλές στον ΕΦΚΑ και όχι στα 20!

Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα οι «γκρίζες ζώνες» των φορολογικών ελέγχων  

Πού «πατάνε»  κάποιες εφορίες, για να κάνουν φοροελέγχους ως και 10 χρόνια πίσω; Ότι προκύπτουν νέα στοιχεία κατά τον έλεγχο, όπως για παράδειγμα τραπεζικές καταθέσεις. Όπως, όμως, ορίζει ρητά το Συμβούλιο της Επικρατείας, τέτοιου είδους ευρήματα δε συνιστούν συμπληρωματικά στοιχεία και δε δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου πέραν της 5ετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, «πέφτουν» στη Διαιτησία και δικαιώνονται οι φορολογούμενοι. Όμως η ζημιά από την ανασφάλεια δικαίου δεν διορθώνεται. 

Τριπλό ραντεβού με την εφορία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Ακόμα και 15 χρόνια πίσω η δυνατότητα ελέγχων!

Το... κερασάκι στην τούρτα; Οι εφορίες μπορούν να ελέγχουν ως και 15 χρόνια πίσω, αν κάποιος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για κάποια χρονιά ως το 2014! 

Σημειωτέον ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη επιχειρηματικότητας, όσον αφορά στις φορολογικές διαδικασίες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top