Μεγάλο πρόβλημα οι κενές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό

55.000 εργαζόμενους αναζητούν τα ελληνικά ξενοδοχεία

Ξενοδοχείο

Σε μεγάλο πρόβλημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο αναδεικνύονται οι κενές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, τα ξενοδοχεία αναζητούν για τη φετινή τουριστική περίοδο 55.000 εργαζόμενους, ποσοστό αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο «αγώνα αντοχής» για να ανοίξουν (όσες δεν έχουν το έχουν κάνει ήδη), αλλά και αυτό να μην είναι εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. 

Αυξήσεις: Πόσο ακριβότερα θα πληρώσουμε τα δωμάτια το φετινό καλοκαίρι

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) του Ξενοδοχειακού Επιμελετηρίου Κωνσταντίνα Σβήνου, το πρόβλημα είχε διαφανεί από το 2019, αφού και τότε είχαν μετρηθεί 20.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, που τελικά καλύφτηκαν οι 16.000 εξ αυτών. 

Πού οφείλεται η μεγάλη έλλειψη εργαζομένων

Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου του 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων και πολλούς τους οδήγησε σε αλλαγή εργασιακού πεδίου.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Αιτήσεις από την 1η Ιουλίου με free pass

Σύμφωνα με την κυρία Σβήνου, πολλοί αλλοδαποί που δούλευαν ήδη στα ξενοδοχεία, έφυγαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), Γρηγόρη Τάσιο, η πανδημία του κορονοϊού, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

Την ίδια στιγμή η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε με την κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων πέραν της «παραδοσιακής ξενοδοχίας» απορρόφησε χιλιάδες εργαζόμενους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top