Πικρός ο καφές: Έρχονται νέες αυξήσεις

Φόβοι για «λουκέτα» στην αγορά λόγω του αυξημένου κόστους

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη, είχε τονίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τον Απρίλιο / Πηγή βίντεο: Mega

Ακόμη πιο ακριβό θα πληρώνουμε τον καφέ το επόμενο διάστημα.

Οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων, καθώς το κόστος γι’ αυτές παραμένει πολύ υψηλό, από την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, καθώς και από την αύξηση των ναύλων. 

Μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο καφές έχει ανατιμηθεί κατά 7,1% με τις αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς να κυμαίνονται από 0,50 έως 2 ευρώ/κιλό. 

Αυξήσεις: Πόσο ακριβότερα θα πληρώσουμε τα δωμάτια το φετινό καλοκαίρι

 «Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου και απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρότερων εταιρειών», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της ΕΕΚ (Ελληνικής Ένωσης Καφέ) Γιάννος Μπενόπουλος στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους. 

Στα ύψη οι τιμές: Ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο!

Τα προβλήματα στην αγορά του καφέ ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι λόγω του παγετού που έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, προκαλώντας υπερδιπλασιασμό της τιμής του προϊόντος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σερβιτόρα σε καφετέρια

Οι εταιρείες του κλάδου του καφέ έχουν ήδη προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων, καθώς το κόστος γι’ αυτές παραμένει πολύ υψηλό / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Σε αυτή την κατάσταση ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες αυξήσεις στα ναύλα. Έτσι, ενώ πρώτα για τη μεταφορά από τη Βραζιλία ενός κοντέινερ καφέ 20 τόνων τα ναύλα ήταν 2.000 δολάρια, αυξήθηκαν σε 6.000 δολάρια. Τα ναύλα για την μεταφορά ίδιας χωρητικότητας κοντέινερ από την Ινδία έφτασαν τα 10.000 δολάρια από 1.900 δολάρια που ήταν παλαιότερα. 

Ακρίβεια: Το σχέδιο για μείωση ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα και κρέας

Σημειώνεται ότι η συνολική αξία κατανάλωσης καφέ στην εστίαση είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Στο κανάλι των σούπερ μάρκετ οι πωλήσεις καφέ υπολογίζοντας σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top