Νέα «βόμβα» αναδρομικών: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε γιατρούς ΕΣΥ  

Ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομη τη μείωση αποδοχών με μνημονιακό νόμο

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος επισφράγισε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των γιατρών του ΕΣΥ σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, ακολουθώντας το δεδικασμένο που έχουν χαράξει από το 2017 με αλλεπάλληλες ανάλογες δικαστικές αποφάσεις το ΣτΕ, τα Πρωτοδικεία, τα Εφετεία και το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Άρειος Πάγος: Απέλυσε δύο δικαστές για καθυστερήσεις σε έκδοση αποφάσεων 

Τα δικαστήρια ουσίας ήδη έχουν επιδικάσει και επιδικάζουν μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000 ευρώ. Τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονταν, όταν οι διαφορές αφορούν 4 ή και 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ.

Με την 3/2022 απόφασή  της η Ολομέλεια  του Αρείου Πάγου απέρριψε σχετική αναίρεση και έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012. 

Γιατί έκρινε αντισυνταγματικό τον Νόμο του 2012 ο Άρειος Πάγος  

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα επεισόδια σε Σταυρούπολη και Νέο Ηράκλειο

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.  

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top