Αυξάνεται η τιμή στο ψωμί – Αγγίζει τα 4 ευρώ το σουβλάκι με πίτα

Οι ανατιμήσεις πιέζουν την τσέπη των καταναλωτών

Έντονη είναι η πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής.

Οι επιχειρηματίες τονίζουν πως, στην σκιά του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, οι αυξήσεις είναι μονόδρομος, καθώς τα κόστη λειτουργίας έχουν αυξηθεί δραματικά, αλλά είναι αισθητά ακριβότερες και οι πρώτες ύλες.

Ήδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, προειδοποίησε για αύξηση στην τιμή του ψωμιού τις επόμενες ημέρες.

Αύξηση επιδότησης σε ρεύμα και αέριο – «Παράθυρο» για παρέμβαση σε καύσιμα

«Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ», είπε μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα εισάγει το 20% των μαλακών σιτηρών από την Ουκρανία,  το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία.

Ακρίβεια: Το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών φτάνει μέχρι… τις 19 του μήνα

«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις», σημείωσε.

Αγγίζει τα 4 ευρώ το σουβλάκι με πίτα

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν φτάσει οι τιμές και στον «βασιλιά» του γρήγορου φαγητού στην Ελλάδα, το σουβλάκι.

Το σκέτο σουβλάκι ξεπέρασε ακόμη και τα 2,5 ευρώ σε κάποια καταστήματα, ενώ το σουβλάκι με πίτα έχει φτάσει μέχρι και 3,5 ευρώ και ο γύρος με πίτα μέχρι 3,90 ευρώ.

Όπως τόνισε επιχειρηματίας της εστίασης στο Open, οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες είναι αδύνατον να μην περάσουν και στον καταναλωτή.

Για παράδειγμα, έφερε το κόστος για το ηλιέλαιο, το οποίο – όπως είπε προμηθευόταν πριν τον πόλεμο στα 16 ευρώ τα 10 λίτρα, ενώ πλέον η ίδια ποσότητα κοστίζει 26 ευρώ.

«Σε όλες τις πρώτες ύλες οι ανατιμήσεις ήταν γύρω στο 25%. Μετακυλήσαμε το κόστος σε εμάς, αλλά από την Παρασκευή προβήκαμε σε κάποιες αυξήσεις της τάξης του 10%, που αναλογικά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που εμείς βιώνουμε. Το σουβλάκι από 3€πήγε στα 3,5 ευρώ και ο γύρος από 3,50 πήγε στα 3,90 ευρώ», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top