Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν

Σε νέες αυξήσεις σε βασικά είδη αναμένεται να οδηγήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού της χώρας και στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα έχει η ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, είπε ότι θα επηρεαστεί και ο τουρισμός, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, εκτιμώντας πως η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μπορεί να φτάσει μέχρι 5%.

Νέες αυξήσεις σε ψωμί, ζυμαρικά και κρέας φέρνει η ρωσική εισβολή

Όσον αφορά πιθανές αυξήσεις τιμών σε προϊόντα, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως θα αφορούν σιτηρά και δημητριακά, λόγω των εισαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% της προσφοράς καλαμποκιού και το 80% της προσφοράς ηλιέλαιου

«Η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτή την κρίση, στην Ουκρανία», είπε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας όμως ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το swift θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ουκρανία: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια, είπε πως έχει ζητηθεί να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, όπως είπε, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top