Συντάξεις: Κύμα φυγής για πάνω από 200.000 ασφαλισμένους

Αύξηση των αιτήσεων κατά 97% σε σχέση με το 2019

Χρήματα

Αντιμέτωπος με ένα «τσουνάμι» νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες.

Η ανησυχία για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης από το 2022, αλλά και οι αναστολές εργασίας, που «έρχονται» για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους του Δημοσίου, έχουν ωθήσει χιλιάδες ασφαλισμένους πλησίον της σύνταξης να βγουν... μια ώρα αρχύτερα.

Και ενώ το Δημόσιο «αδειάζει» από υπαλλήλους, ο ΕΦΚΑ «πνίγεται» από το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, ενώ παράλληλα έχει να διαχειριστεί και 130.510 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος ΑΤΛΑΣ, οι απονομές συντάξεων έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Ιούνιο του 2021 ανέρχεται σε 54% (18.753 απονομές) έναντι του Ιουνίου του 2020 και 97% έναντι του Ιουνίου 2019.

Νέος γύρος αναδρομικών για 300.000 συνταξιούχους

Ωστόσο, στο α' εξάμηνο του έτους κατατέθηκαν ήδη 83.905 νέα αιτήματα συνταξιοδότησης, με τους εξειδικευμένους νομικούς στο δίκαιο της ασφάλισης να προβλέπουν πως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα σημειώσουν αύξηση τουλάχιστον κατά 28% και θα φτάσουν τις 200.000-220.000, προκαλώντας πίεση στο σύστημα, αλλά και στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 50%. Μόνο από εργαζόμενους στον e-ΕΦΚΑ έχουν ήδη κατατεθεί 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην πίεση που δέχονται οι υπάλληλοι.

Επίσης αναμένεται να αποχωρήσουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Επιπλέον λόγοι που δημιουργούν το κύμα μαζικής συνταξιοδότησης είναι η ανησυχία για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς και η  βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα δώσει μπόνους στις συντάξεις όσων εργάστηκαν πάνω από 30 χρόνια. 

Γιατί αυξήθηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση

Οι αιτίες της μαζικής εξόδου είναι οι εξής:

- Χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους από το Μάιο, όπως ορίζει ο νέος νόμος Κεραμέως, καθώς ωρίμασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας.

- Τέθηκε σε ισχύ μετά από πολύμηνη  καθυστέρηση ο νόμος Βρούτση, που βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Συνεπώς όσοι έκαναν υπομονή προσδοκώντας μεγαλύτερη σύνταξη, μπορούν πλέον  να υποβάλλουν αίτηση, καθώς οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το νέο λογισμικό.

- Αισθητή διαφορά στην τσέπη, έως και 150 ευρώ, θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top