Εξαγγελίες ΔΕΘ: Οι 13 φοροελαφρύνσεις μέχρι το 2023

Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου στον πρωθυπουργού

Χαρτονομίσματα

Με χρονικό ορίζοντα διετίας προετοιμάζεται το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Ο κεντρικός άξονας των εξαγγελιών στηρίζεται στις φοροελαφρύνσεις, που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το επόμενο έτος, δηλαδή το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, αλλά και τη μείωση του εταιρικού συντελεστή από 24% σε 22%. 

Παράθυρο» για νέα μείωση φόρων από Σταϊκούρα

Η τελική εισήγηση του οικονομικού επιτελείου θα περιλαμβάνει πληθώρα προτάσεων που θα είναι πλήρως κοστολογημένες και θα «ζυγιστούν» ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που φαίνεται να προκύπτει, την πορεία του τουρισμού και το ύψος του ΑΕΠ, σε συνάρτηση πάντα με τις αβεβαιότητες που προκαλεί η υγειονομική κρίση, προκειμένου να καθοριστεί ποιες θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2022 και ποιες θα μονιμοποιηθούν από το 2023.

Ολες οι μειώσεις φόρων για τη ΔΕΘ

Η εισήγηση με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις φοροελαφρύνσεις της διετίας περιλαμβάνει:

Ο οδικός χάρτης για τις μειώσεις φόρων και εισφορών

1.    Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.

2.    Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα, θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.

ΕΝΦΙΑ: Πρόσθετη μείωση έως 20% το 2022 – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

3.    Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.

4.    Παράταση για ένα έτος -με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης- των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.

5.    «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.

Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

6.    Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.

7.    Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

8.    Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματιστούν, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μία πενταετία.

9.    Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθούν από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών. Οσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές,τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση.

10.    Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

11.    Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρης κατάργησή του. Το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σε: 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Επίσης, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε: 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

12.    Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

13.    Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top