Επικουρικές συντάξεις: Αλλάζουν όλα το 2022 – Τι είναι ο ατομικός κουμπαράς

Ποιοι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα

«Τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει, αν αυτός που θα βγάλει την σύνταξή του θα είναι υπάλληλος του ΕΦΚΑ ή όχι», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, σχετικά με την εμπλοκή και ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων

Ριζικά αλλάζει το σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από το 2022.

Στο νέο σύστημα, το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου, θα εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2022, και οι μηχανικοί και δικηγόροι, που θα κάνουν για πρώτη φορά έναρξη από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ποιοι θα μπορούν να ασφαλιστούν στο νέο ταμείο;

Όσοι είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη ασφαλιστεί, και εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί.

Νωρίτερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών – Πόσο κοστίζει

Το όριο των 35 ετών μπορεί να αλλάξει κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή (αυτή τη στιγμή είναι σε δημόσια διαβούλευση) και να αυξηθεί ακόμη και στα 40 χρόνια.

Τι ισχύει για τους νυν ασφαλισμένους

Οι ασφαλισμένοι, που είναι άνω των 35 ετών, θα παραμείνουν υποχρεωτικά στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Τι είναι ο «ατομικός κουμπαράς»

Ο νέος τρόπος ασφάλισης προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δε θα διοχετεύονται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα αποταμιεύονται σε έναν ατομικό κουμπαρά, που θα ανοίγει για κάθε ασφαλισμένο.

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνονται - Όλα τα Ταμεία

Ο ασφαλισμένος, θα επιλέγει πώς θα επενδύονται οι εισφορές του. Θα υπάρχει η συντηρητική επιλογή, η ενδιάμεση επιλογή και μια πιο «επιθετική επιλογή» με στόχο την διασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων.

Πώς θα υπολογίζεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης;

Ο νόμος θα προβλέπει έναν μαθηματικό τύπο, που θα βγάζει το ύψος της σύνταξης με βάση πλήθος παραγόντων.

Φυσικά, το κυρίαρχο θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν συσσωρευτεί στον ατομικό κουμπαρά του κάθε ασφαλισμένου αλλά και η απόδοση που θα έχει εξασφαλίσει.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι ασφαλιστικές εισφορές;

Όπως θα αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο, το κράτος θα εγγυάται για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος συν τον πληθωρισμό.

Συντάξεις με μοντέλο… εμβολιασμού: Πώς θα βγαίνουν μέσα σε μία μέρα

Έτσι, η έννοια της απώλειας κεφαλαίου δεν θα υφίσταται για όσους επιλέξουν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού της σύνταξής τους.

Ποιες εισφορές θα πληρώνουν όσοι ασφαλιστούν στο νέο ταμείο

Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλονται παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τα σημερινά, ισχύοντα, δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ύψος τους για τους μισθωτούς θα είναι 6%, δηλαδή 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το ύψος της εισφοράς θα συνεχίσει να υπολογίζεται, ως συνάρτηση της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα έχουν επιλέξει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top