Στο τραπέζι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ – Ποιους αφορά

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Χρήματα τούβλα
Τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που πληρώνουν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζει από το 2022 το οικονομικό επιτελείο. 

Η «άσκηση», που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα από τις υπηρεσίες του υπουργείου για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, μετά την αναπροσαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, αλλά και τις νέες εντάξεις 3.500 περιοχών, θα δείξει εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταργήσει πλήρως τον συμπληρωματικό φόρο ή σταδιακά σε διάστημα δύο χρόνων.

ΕΝΦΙΑ: Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του φόρου ακινήτων

Ουσιαστικά, αυτό που περιμένει το οικονομικό επιτελείο είναι να διαπιστώσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που θα «δώσουν» οι νέες εντάξεις για να προχωρήσει στις παρεμβάσεις του συμπληρωματικού φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Τα τρία σενάρια για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

1. Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο τα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος ανέρχεται στα 272,8 εκατ. ευρώ.

2. Μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Στο σενάριο αυτό μειώνεται ο φόρος για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ για το 2022. Εφόσον προκριθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου το 2023. 

3. Διατήρηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για πολύ μεγάλες περιουσίες. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 500.000-600.000 ευρώ, με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα. Στο σενάριο αυτό εξαιρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες με περιουσίες κάτω των 500.000-600.000 ευρώ οι οποίοι θα καταβάλουν μόνο τον κύριο ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που πρέπει να εισέλθει στον κρατικό κορβανά το 2022 από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 2,1 δισ. ευρώ με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top