Μειώνεται η προκαταβολή φόρου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ανάσα με «κούρεμα» έως 45%

Σημαντικά μειωμένη θα είναι φέτος η προκαταβολή φόρου, που θα επιβληθεί σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταβληθεί σε τρεις ταχύτητες με κούρεμα έως 45%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:

Σημαντικές επιστροφές φόρου για αμειβόμενους με «μπλοκάκια»

1. Μειώνεται, σε 55% από 100% που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Όλες οι αλλαγές

2. Μειώνεται, σε 80% από 100% που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 και επόμενων.

3. Ορίζεται σε 70% το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ειδικά για το φορολογικό έτος 2020.

Σημειώνεται πως με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από το 24% στο 22%), καθώς και τη συνέχιση για άλλον έναν χρόνο (για το φορολογικό έτος 2021 όσον αφορά τα εισοδήματα από μη μισθωτές πηγές και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα) του μέτρου της μη επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top