Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πάρτε τις πινακίδες πριν το Πάσχα

Κατατέθηκε η τροπολογία – Χωρίς πέναλτι και φέτος η άρση της ακινησίας

Τη δυνατότητα και για το 2021 της άρσης ακινησίας, για τα οχήματα, των οποίων κατατέθηκαν οι πινακίδες κυκλοφορίας, χωρίς πέναλτι, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας τον Μάρτιο

Τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία στο όχημά τους και να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών και για το 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, μπορούν να κυκλοφορήσουν και πάλι τα οχήματά τους, όσοι κατέθεσαν πινακίδες, πληρώνοντας μόνο για τους μήνες, που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Έρχονται από τον Μάιο

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας, εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. 

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Ωστόσο, η άρση ακινησίας μπορεί να γίνει μόνο μία φορά ανά έτος. Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να πάρει πίσω τις πινακίδες του οχήματός του για το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, να τις καταθέσει πάλι και μετά να κάνει άρση ακινησίας για τον Δεκέμβριο.

Έτσι, για παράδειγμα, για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες, θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 138.000 οδηγοί έχουν βγάλει τα οχήματά τους σε ακινησία. Αναλόγως το τι θα αποφασιστεί για τις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, πιθανόν να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την άρση ακινησίας σε χιλιάδες οχήματα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ψηφιακά για οδηγούς, που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, να λάβουν πινακίδες «Μ» δυο φορές το χρόνο.

Οι πινακίδες «Μ» αποτελούν μια προσωρινή άδεια που διαρκεί τρεις μέρες το χρόνο με κόστος 10 ευρώ η μέρα  που επιτρέπει τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ, για επισκευή ή για αλλαγή τόπου φύλαξης.

Πώς θα «πάρετε πίσω» τις πινακίδες σας

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, καθώς φέτος έγινε ηλεκτρονικά η διαδικασία για να αποφευχθούν επισκέψεις και συνωστισμοί στις εφορίες.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISnet και επιλέγουν το όχημα, που είναι σε ψηφιακή ακινησία.
Στη συνέχεια, θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Η διαδικασία θα προβλέπει και online έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, λόγω των εκτάκτων συνθηκών από την πανδημία, οι κάτοχοι οχημάτων, που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην εφορία.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να κυκλοφορήσουν παράνομα τα οχήματά τους, ενώ έχουν καταθέσει πινακίδες, επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα εάν είναι η πρώτη ή δεύτερη φορά, που εντοπίζεται από τις αρχές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top