Προς τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκκαθάρισης του 2019- Νέα παράταση

Πρόκειται για οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής 5 δόσεων

Στην «κατάψυξη» οφειλές 2,5 δις ευρώ - ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του Star 11/2/21

Με νέα ρύθμιση, φαίνεται πως έρχεται τρίμηνη παράταση για τις οφειλές από τη μεγάλη εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Πληροφορίες λένε πως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σενάριο να δοθεί παράταση ως τον Ιούνιο, για οφειλές που αφορούν πάνω από 800.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι οφειλές αυτές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής πέντε δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Ασφαλιστικές εισφορές: Παράταση πληρωμής έως το τέλος του έτους

Έτσι, αν τελικά δοθεί τρίμηνη παράταση, η πρώτη εκ των πέντε δόσεων θα αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Υπενθυμίζεται πως μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Πρόσφατη εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, υπενθύμισε πως θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ οι επόμενες δόσεις έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. 

Σε 24- 48 δόσεις τα χρέη από το πρώτο lockdown

Οι οφειλές της μεγάλης εκκαθάρισης του 2019, πιθανόν, δε θα συμπεριλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022. Σε αυτές θα ενταχθούν όλα τα χρέη εξαιτίας του πρώτου lockdown, όπως και τυχόν οφειλές από συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις του 2017 και 2018. 

ΥΠΟΙΚ: «Παγώνουν» μέχρι το τέλος του 2021 όλες οι οφειλές του κορωνοϊού

Ειδικότερα, τα κορωνο-χρέη από την πρώτη καραντίνα «παγώνουν» εκ νέου έως το τέλος του 2021, ώστε να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων που θα ξεκινήσει να από τον Ιανουάριο του 2022 . Αυτά θα μπορούν να αποπληρωθούν σε έως και τέσσερα χρόνια, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία.

Η αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ` εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων - εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων έχει παραταθεί μέχρι 30 Απριλίου 2021. Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. 

Πρόκειται για τις :

  • ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
  • ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Την ίδια παράταση, όμως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και ακολούθως την ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις θα λάβουν επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων προηγούμενων ετών – δηλαδή του 2017 και του 2018 – για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30η Απριλίου.

Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν από το 2022 κατ' αρχήν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των «παγωμένων» χρεών προς τα Ταμεία. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη από εκκαθαρίσεις παλαιότερων ετών (2017 – 2019).


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top