Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης για τον Ιανουάριο

Η παράταση του lockdown δημιουργεί ανησυχία

Με lockdown ξεκίνησε η νέα χρονιά και ήδη το οικονομικό επιτελείο ενεργοποίησε μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις κι εργαζομένους για όσο διάστημα χρειαστεί. Το «πακέτο» περιλαμβάνει «ενέσεις» ρευστότητας και δράσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας.

Όλες οι επιχειρήσεις, που θα παραμείνουν «κλειστές» τον Ιανουάριο, απαλλάσσονται πλήρως από τον «πονοκέφαλο» του ενοικίου, ενώ το Κράτος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με το 80% του μισθώματος.

Τι θα γίνει με τις χειμερινές εκπτώσεις - Πότε ξεκινούν, πόσο θα διαρκέσουν

Ζήτημα ημερών είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για τον 5ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής. Το κονδύλι θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ και προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ για τους δικαιούχους. Σημείο- κλειδί είναι ότι το 50% των ποσών θα είναι επιχορήγηση και όχι δάνειο, ενώ ανοίγει για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, ομπρέλα προστασίας ως τον Ιούνιο. 

Μέσα στο μήνα ενεργοποιείται και ειδικό πρόγραμμα δανείων 450 εκατ. με κρατική εγγύηση. Στόχος είναι να στηριχθούν μικρές επιχειρήσεις με δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, οι οποίες θα λάβουν κεφάλαια κίνησης ως 50.000 ευρώ. 

Σήμερα ανοίγει η διαδικασία για την επιδότηση ως 5.000 ευρώ, της αγοράς θερμαντικών μέσων εξωτερικού χώρου στην εστίαση, ενώ ανάλογη επιδότηση θα δοθεί για τη δημιουργία e- shop στο λιανεμπόριο.   

Μάχη για την προστασία των θέσεων εργασίας

Στη μάχη για την απασχόληση, κρίσιμα θεωρούνται τα 7 ανοικτά προγράμματα επιδότησης μισθών- εισφορών. Είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 δημιουργήθηκαν 12.700 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή 205% παραπάνω από το 2019! 

ΟΑΕΔ: Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στο 4ο τρίμηνο του 2020 παρά το lockdown

Μέσα στο μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για την καταβολή επιδόματος 400 ευρώ σε κατηγορίες επαγγελματιών, όπως λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, ενώ συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι των οποίων δικαιούνται 534 ευρώ και κάλυψη εισφορών από το Κράτος. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top