Μίχαλος: Πρέπει να βρεθεί τρόπος επαναλειτουργίας των καταστημάτων 

Προειδοποιεί για κίνδυνο αφανισμού του λιανεμπορίου λόγω lockdown

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι  οδεύει ολοταχώς προς αφανισμό ο κλάδος λόγω του παρατεταμένου lockdown.

Τι θα ανοίξει τα Χριστούγεννα - Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις  

Ο κ. Μίχαλος καλεί επίσης σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο την κυβέρνηση για το ίδιο ζήτημα, προκειμένου να βρεθεί λύση μαζί με τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κι επιχειρηματικής κοινότητας,

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η παράταση του lockdown θα πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα από την κυβέρνηση ώστε τις επόμενες μέρες να αρχίσει σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς, κάτω βέβαια από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εάν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά, πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και όχι μόνο στον χώρο της εστίασης που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά και στην πλειοψηφία των άλλων κλάδων του λιανικού εμπορίου.

Lockdown μέχρι 7 Ιανουαρίου: Κλειστά σχολεία και εστίαση

Ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε συμφωνία με τους φορείς της επιχειρηματικότητας αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί το παρατεταμένο «λουκέτο» θα δημιουργήσει παράπλευρα προβλήματα εξίσου σοβαρά όσο η ίδια η πανδημία. Και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά γενικότερα για την εθνική μας οικονομία, καθώς ήδη η ύφεση το γ' τρίμηνο ξεπέρασε το 10% σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους ενδεχομένως θα ξεπεράσει και το 12%, αφού η αγορά δεν λειτουργεί.

«Η πολιτεία οφείλει από κοινού με τις επιχειρήσεις να χαράξουν μια νέα στρατηγική, καθώς αποδείχθηκε ότι η απόφαση για καθολικό lockdown από μόνη της δεν αποτέλεσε λύση ούτε για τον περιορισμό της νόσου, πολύ δε περισσότερο για την επιβίωση των επιχειρήσεων.Χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στη θέση μας ότι πάνω από όλα βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο κ. Μίχαλος. Όπως προσθέτει,  σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που διανύουμε θα πρέπει να αποφύγουμε τις οριζόντιες δράσεις και να εξετάσουμε σοβαρά λύσεις που θα δώσουν πραγματικά ελπίδα για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top