Ευρωζώνη: Οι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να εγκρίνουν τα 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Πρόκειται για την εκταμίευση των κερδών επί ελληνικών ομολόγων

Ευρωπαϊκή Ένωση Βρυξέλλες

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση των κερδών επί ελληνικών ομολόγων και την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικής αξίας 767 εκατ. ευρώ, κατά την τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας. 

Τι ζήτησε το Eurogroup από την Ελλάδα 

Συγκεκριμένα, κοινοτικός αξιωματούχος που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της 1ης Δεκεμβρίου η οποία θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, δήλωσε ότι η  8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας ήταν πολύ θετική και σύμφωνα με αυτήν, οι αρχές σημείωσαν πολύ καλή προόδου στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Άλμα 12,6% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το γ' τρίμηνο του 2020

Σημείωσε πως καταγράφεται πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά αυτές είναι κατανοητές λόγω της πανδημίας και οι θεσμοί εκτιμούν ότι η έκθεση μπορεί να αποτελέσει βάση θετικής απόφασης για τα 767 εκατ. ευρώ. 

«Αναμένω ότι οι Υπουργοί θα λάβουν θετική απόφαση», είπε και τόνισε ότι αν συμβεί αυτό, το eurogroup θα υιοθετήσει σχετική δήλωση.

Η παρακολούθηση των κρατών που είχαν λάβει προγράμματα διάσωσης, θα είναι το 2ο θέμα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης. Οι Υπουργοί ακούσαν τα ευρήματα της Κομισιόν περιλαμβανομένης της έκθεσης για την Κύπρο. Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι εκθέσεις της Κομισιον συμπεραίνουν ότι η Κύπρος και τα άλλα κράτη - μέλη που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διατηρούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους προς τον ESM. 

Ακολούθως θα εξεταστούν τα σχέδια προϋπολογισμού των ΚΜ, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του Συμβουλίου και της Κομισιόν. 

Οι Υπουργοί φρονούν, όπως και η Κομισιόν ότι η στήριξη της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί, με τη σχετική προσοχή που οφείλουν οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους. H απόσυρση της στήριξης δεν πρέπει να γίνει πρόωρα και τοποθέτηση για σχετικό χρονοδιάγραμμα δε θα ξεκινήσει πριν από το Μάιο. 

H τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Βρυξελλών σε κανονική σύνθεση (19) και στις 16:00 θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης (27). 

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα  θα είναι η έκθεση του  άρθρου 4 του ΔΝΤ για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο εν μέρει για ταύτιση απόψεων με τις αντίστοιχες εκθέσεις της Κομισιόν. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίοβα θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στη συνεδρίαση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top