Καταρρέει ο τουρισμός: Πτώση τζίρου έως 80%

Σε κίνδυνο και το πρώτο πεντάμηνο του 2021 λόγω δεύτερου κύματος

τουρισμός

Με μέση πληρότητα 40-50% στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ή Αυγούστου - Οκτωβρίου, για τις νότιες περιοχές της χώρας, ολοκλήρωσαν τη σεζόν τα εποχιακά καταλύματα.

Κι αυτό αφορά μονο στα περίπου 5.500 καταλύματα που άνοιξαν, επί συνόλου 10.000.

Η πτώση του τζίρου ήταν μνημειώδης και υπολογίζεται ότι ξεκινά από το 60% και φτάνει ως το 80%, ανάλογα με τον προορισμό.

Τα περίπου 2.000 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καρκινοβατούν, καθώς η μέση πληρότητα υπολογίζεται σε 15%, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ. Ρόδος). Η πτώση του τζίρου εκτιμάται σε 50% με 60%.

Κάνοντας μια αναγωγή του μεριδίου των ξενοδοχείων στον τουριστικό ετήσιο τζίρο, εκτιμάται ότι ως το τέλος της χρονιάς οι εισπράξεις θα διαμορφωθούν σε περίπου 2 δισ ευρώ, έναντι 9 δισ ευρώ που είχαν μπει στα ταμεία των ξενοδοχείων την περσινή χρονιά, δηλαδή χάνονται 7 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι κινδυνεύει να χαθεί και το πρώτο 5μηνο του 2021 λόγω του δεύτερου κύματος. Ούτως ή άλλως το 20% του τζίρου των εποχιακών καταλυμάτων είναι τα φετινά voucher. 

Την Παρασκευή ξεκινάνε διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι εργοδότες θα προτείνουν επιστροφή στο 2012, όταν είχε γίνει μείωση 15%

Ανησυχία υπάρχει και για «κανόνια» από το εξωτερικό (τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές). Νεώτεροι υπολογισμοί της ΙΑΤΑ δείχνουν ότι τα έσοδα του 2021 θα είναι μικρότερα κατά 46% σε σχέση με τα επίπεδα των 838 δισ. δολαρίων του 2019, όταν η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση 29%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top