Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι: Τα μέτρα στήριξης για τις «κόκκινες» περιοχές

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει ανησυχία και στο υπουργείο Οικονομικών

Τα νέα έκτακτα μέτρα που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία μόνο στις υγειονομικές αρχές. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown για 14 μέρες, σε περίπτωση που η Αττική ή άλλη πόλη έμπαινε σε επίπεδο συναγερμού 4, θα έφερνε επιπτώσεις στην οικονομία και την ήδη επιβαρυμένη αγορά. 

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στήριξης για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Τα μέτρα στήριξης για τις «κόκκινες» περιοχές

Σε lockdown βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά. Στις περιοχές αυτές και σε όσες ακόμα βρεθούν στο «κόκκινο» τίθενταισε ισχύ τα εξής μέτρα στήριξης:

-    Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ (αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες)

-     Για το ίδιο χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-    Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλουν υποχρεωτικά τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

-    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ (σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων).

-    Ακόμη για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

-    Τέλος, οι επιχειρήσεις δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

-    Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τηλεργασία

Ακόμη, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, παρατείνεται ως το τέλος του έτους η κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εισφορών των επιχειρήσεων- εργαζομένων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Τέλος, υποχρεωτική τηλεργασία προβλέπεται στο 40% για τις περιοχές «πολύ υψηλού» και «υψηλού» κινδύνου, στο 20% για τις περιοχές «μέτριου» κινδύνου και προαιρετικά για τις περιοχές «χαμηλού» κινδύνου. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργαζομένων- ένταξης στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τις περιοχές «2-3».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top