Συντάξεις: Αναδρομικά πολλών ταχυτήτων - Χρηστικές πληροφορίες

Το 2021 η φορολόγησή τους

Μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου -αν όλα πάνε καλά- πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους τα πολυπόθητα αναδρομικά.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε παντως για τους συνταξιούχους φαίνεται ότι έχουμε αναδρομικά τριών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 750.000 συνταξιούχοι του δημοσίου θα μοιραστούν γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά αντιστοιχούν μόνο στις περικοπές στο άθροισμα των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.Αντιθέτως οι περικοπές στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ κρίθηκαν συνταγματικές από το ελεγκτικό συνέδριο.

Στη δεύτερη ταχύτητα είναι οι 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που θα μοιραστούν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ τα αναδρομικά αφορούν σε όλες τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, που προσδοκούσαν αναδρομικά από κομμένα δώρα και επικουρικές, ωστόσο η κυβερνητική απόφαση δεν τους καλύπτει. Εδώ αναμένονται πολλές προσφυγές έως το τέλος του χρόνου.

Το θετικό είναι ότι δεν κατάσχονται τα αναδρομικά και δε συμψηφίζονται με άλλες οφειλές, δε θα υπάρξουν κρατήσεις φόρου 20% όπως γίνεται συνήθως, ωστόσο θα φορολογηθούν ως εισόδημα το 2021 με την κατάθεση των δηλώσεων. 

Να σημειωθεί τέλος πως υπάρχουν πάρα πολλοί δικαιούχοι συνταξιούχοι που δυστυχώς έχουν αποβιώσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κληρονόμοι τους θα μπορέσουν να πάρουν τα αναδρομικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες που θα ορίσει το Υπουργείο.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top