Αδήλωτα τετραγωνικά: Δε θα δοθεί άλλη παράταση – Πότε εκπνέει η διορία

Ζητούν νέα παράταση έως το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες

Ακίνητα πολυκατοικίες

«Δεν συντρέχει λόγος να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων» , συνεκτίμησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) , Δημήτρης Παπαστεργίου, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα.

Η διορία, μετά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε, εκπνέει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να εντείνει την ενημέρωση του κοινού, ώστε όλοι να κάνουν τις αιτήσεις τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Λήγει στις 31 Αυγούστου η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «κοινή εκτίμηση ήταν ότι το μέτρο αυτό έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, διευκολύνοντας πάνω από 1 εκατ. οικογένειες να βάλουν τέλος σε μια πολύχρονη εκκρεμότητα τους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδά της».

Από την άλλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά να δοθεί νέα παράταση έως το τέλος του έτους, επικαλούμενη τις δυσκολίες πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες των δήμων, καθώς πολλά προβλήματα δεν λύνονται μέσω της πλατφόρμας. 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, απ’ όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Μάλιστα, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top