ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών δικαιούνται οι συνταξιούχοι

Βγήκε η πολυαναμενόμενη απόφαση

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές των συντάξεων τους δικαιώνονται για τους 11 μήνες από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016 και θα πάρουν αναδρομικά.

Αναδρομικά: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ – Το βασικό σενάριο

Όσοι δεν έχουν προσφύγει ακόμα δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Το ανώτατο δικαστήριο, όπως εξήγησε ανώτατη δικαστική πηγή, επέλυσε νομικά ζητήματα και δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα.

Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Σε ό,τι αφορά στις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Για την περίοδο από το 2013 ως το 2015 το δικαστήριο επαναλαμβάνει όσα είχε αποφανθεί το 2015 κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων από το 2012 και μετά. Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top