Σε τουλάχιστον 72 δόσεις τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Σε βάθος εξαετίας η επιστροφή για τις περικοπές των προηγούμενων ετών

ηλικιωμένος

Σε τουλάχιστον 72 μηνιαίες δόσεις θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, για περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες αναμένεται να κριθούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επί της πιλοτικής δίκης θα εκδοθεί την Παρασκευή και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 3,9 δισ. ευρώ σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Τρεις πληρωμές από τον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο για επικουρικές και αναδρομικά   

Έγκριτοι νομικοί αλλά και πηγές από την πλευρά των διαδίκων θεωρούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για την περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Ακόμη βέβαια και για αυτό το διάστημα, το ποσό των επιστροφών είναι πολύ μεγάλο, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί πλέον στα οικονομικά του e-ΕΦΚΑ λόγω της μείωσης των εσόδων κατά την κρίση της πανδημίας Cοvid-19.

Συντάξεις: Ποιοι και πώς θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά

Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος, εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους, υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, ήτοι 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο. Από αυτά:

- 1,7-1,9 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.

- 2 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός από τα δώρα, που καταργήθηκαν το 2012, και αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο δικαιώσει τους συνταξιούχους, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει μεν στην επιστροφή των αναδρομικών, σε πολλές όμως δόσεις, που πλέον, λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού, ενδέχεται να ξεπερνούν τις 72, που αρχικά αποτελούσαν ένα από τα βασικά σενάρια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top