Άρση μέτρων: «Ασπίδα» στην απασχόληση για να αποτραπούν οι απολύσεις

Πάνω από 150.000 ανέργους θα αφήσει η πανδημία

Γενναίο «κούρεμα» στα δάνεια που θα πάρουν από το Κράτος, θα έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον δεν κάνουν απολύσεις. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης, επιδοτώντας μισθούς και εισφορές ενός εκατομμυρίου εργαζομένων. 

Άρση μέτρων: «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 150.000 νέους ανέργους υπολογίζεται ότι θα αφήσει κληρονομιά η πανδημία. Το οικονομικό επιτελείο υψώνει, από τον Ιούνιο «ασπίδα» για να συγκρατήσει το κύμα απολύσεων, υιοθετώντας το γερμανικό μοντέλο της επιδότησης εργασίας. 

Ο εργοδότης θα απασχολεί με μειωμένο ωράριο τον εργαζόμενο και θα καταβάλει το 50% των αποδοχών. Το Κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς κι έτσι ο εργαζόμενος θα διατηρεί τη θέση του, χωρίς να καταρρέει το εισόδημα του. Για παράδειγμα, μισθωτός των 1.500 ευρώ, που θα εργάζεται με μερική απασχόληση, θα παίρνει 750 ευρώ από τον εργοδότη του και άλλα 450 ευρώ από το Κράτος, άρα θα έχει μείωση 300 ευρώ στο μισθό του, αλλά δε θα απολυθεί.  

Επτά μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες λόγω κορωνοϊού

Επιδότηση για περίπου 1 εκατομμύριου εργαζομένων 

Η επιδότηση θα «πλαφονάρει» στα 650 ευρώ, δηλαδή στο ύψος του κατώτατου μισθού. Υπολογίζεται ότι το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει με διαφοροποιήσεις ως το τέλος του έτους και θα χρηματοδοτηθεί από τα περίπου 1,4 δισ που περιμένουμε από το ειδικό πρόγραμμα της Κομισιόν. 

Υπουργείο Εργασίας: Υποχρεωτικά στην «Εργάνη» οι αναστολές σύμβασης

«Κούρεμα» 40% με ρήτρα απασχόλησης στα κρατικά δάνεια 

Ισχυρό κίνητρο για διατήρηση των θέσεων εργασίας παρέχουν και οι όροι για τα κρατικά δάνεια του 1 δις. που δικαιούνται οι πρώτες 90.000 επιχειρήσεις. 

Αν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά μέσο όρο ως το Μάρτιο του 2021, τότε θα επιστρέψουν μόνο το 60% του δανείου. «Κούρεμα» 30% προβλέπεται για επιχειρήσεις που θα έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 70%. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top