Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων: Οι παρεμβάσεις για τις επιπτώσεις του Covid-19  

Φορολογικά κίνητρα για τουρισμό - εξαγωγές αλλά και επενδύσεις

To βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τους δανειολήπτες και τα άλλα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid -19    

Το περίγραμμα ενός «πακέτου» στοχευμένων παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν τη χαλάρωση των οριζόντιων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και θα στηρίξουν την οικονομία για να επανέλθει στην ανάπτυξη, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Ο Γιάννης Βρούτσης στο Star: «Σήμερα κάνουμε επανεκκίνηση της οικονομίας!»

Οι συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλέγμα ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων (π.χ. κίνητρα αποσβέσεων για επενδύσεις) προς τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενεργοποίηση κάθε ώριμης δημόσιας επένδυσης και επίσπευση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.

Η Κομισιόν ενέκρινε τροποποίηση καθεστώτος εγγυήσεων από την Ελλάδα

Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «όσο η πλευρά της προσφοράς ενισχύεται έναντι της ζήτησης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, θα προσαρμόζουμε και τη σύνθεση των μέτρων ζήτησης. Συγκεκριμένα, από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριών, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα τα οποία θα καθορίζονται από κριτήρια επιλεξιμότητας, από το εάν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τη στήριξη ανήκουν σε κλάδους που έχουν ανοίξει, όπως επίσης και από το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματός τους». Σύμφωνα με την έκθεση, «οι πόροι που θα εξοικονομηθούν σε σχέση με τα σημερινά οριζόντια μέτρα, θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε τη ζήτηση στην οικονομία με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με τρόπο που θα δημιουργεί ζήτηση σήμερα, βελτιώνοντας όμως και την πλευρά της προσφοράς αύριο». 

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια – πρώτη κατοικία

Στο πλαίσιο αυτό, ως παραδείγματα εφαρμογής αυτής της βασικής αρχής περιγράφονται:

•    Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 και το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή περίοδο θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.

•    Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.

•    'Αμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.

•   'Αμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. είναι η επένδυση του Ελληνικού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top