«Φρένο» στην απόδοση των ομολόγων από τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών

Αλλά και «βουτιά» στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

ομόλογο

Aποδίδουν προς το παρόν, συγκρατώντας τις αποδόσεις των ομολόγων, τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με τις συνέπειες που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία δεύτερη δέσμη μέτρων, με ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η  Fed προτίθεται να παρέμβει στις αγορές ομολόγων αγοράζοντας όσα ομόλογα χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο.

Παρόμοια τακτική και στην ευρωζώνη του οποίου ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχουν όρια στην αντίδραση ης». Στη Γερμανία η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας το οποίο για πρώτη φορά μετά το 2013 προβλέπει την αύξηση του Δημόσιου Χρέους κατά 350 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα  παρά το υποτονικό ενδιαφέρον και τις ρευστοποιήσεις οι αποδόσεις των ομολόγων κατάφεραν να συγκρατηθούν. Το 10ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 2,45% από 2,3% την Παρασκευή, η απόδοση του 5ετούς ανήλθε στο 1,81% από 1,42% και του 15ετούς στο 2,42% από 2,31%.

"ΒΟΥΤΙΑ" ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπήρξε όμως  σήμερα η «βουτιά» του γενικού  δείκτη , μετά  την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων (+13,91%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 513,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση μονάδων 42,06 μονάδων ή σε ποσοστό 7,58%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 36,028 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.080.532μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 8,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 8,60%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top