Επίδομα 400 ευρώ, αναστολή φόρων: Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων

Τι θα γίνει με απολύσεις και συντάξεις

Σταϊκούρας, Βρούτσης

Πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλήττονται λόγω των περιορισμών από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι ένα έκτακτο επίδομα, αντί μισθού, στους εργαζομένους των κλάδων που πλήττονται, ενώ θα αναστέλλεται η πληρωμή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Δάνεια επιχειρήσεων: Παγώνουν για 6 μήνες σε όσες πλήττονται λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός:Tα μέτρα για εργαζόμενους - επιχειρήσεις που επλήγησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι:

- μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους ύψους 400 ευρώ, ενώ παράλληλα θα καλύπτονται από το Κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους.  Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.

- παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.

- δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές  πληρωμής δανείων  και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.

- αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα – σε πρώτη φάση για εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά.

Τι θα γίνει με συντάξεις και απολύσεις

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει να δίνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες οι συντάξεις, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές στα ΑΤΜ ή τις τράπεζες, που παραμένουν ανοικτά.

Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο θα βάλει και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις, που θα μπαίνουν στις προβλέψεις των ειδικών ενισχύσεων, ως μέτρο για την ανάσχεση των απολύσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top