Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος και στις σακούλες σε μανάβικα - λαϊκή

Εντυπωσιακή η μείωση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας

Πλαστική σακούλα

Περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισηγείται, με το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», την επιβολή τέλους 7 λεπτών από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η υποχρέωση των εμπόρων να  να εισπράττουν και να αποδίδουν στο κράτος ειδικό περιβαλλοντικό τέλος 0,09 ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς, πάχους 15 έως 50 μm.

Ωστόσο, ορισμένοι – κυρίως σούπερ μάρκετ – αντί της λεπτής πλαστικής σακούλας, προωθούν στους καταναλωτές άλλες με μεγαλύτερο πάχος αλλά, με χαμηλότερο αντίτιμο, το οποίο καταβάλλει και πάλι ο πελάτης αλλά εκείνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να το αποδώσουν, προσθέτοντας έσοδα στην επιχείρησή τους.

Προωθούν στους καταναλωτές άλλες με μεγαλύτερο πάχος αλλά, με χαμηλότερο αντίτιμο, το οποίο καταβάλλει και πάλι ο πελάτης αλλά εκείνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να το αποδώσουν, προσθέτοντας έσοδα στην επιχείρησή τους.

Έτσι, το ΥΠΕΝ αποφάσισε ότι, πλέον περιβαλλοντικό τέλος θα επιβάλλεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς μεγαλύτερου πάχους (μεταξύ 50μm και 70μm) καθώς και στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες (μικρότερες των 15μm), οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για συσκευασία χύδην τροφίμων, κυρίως από τα μανάβικα (εντός και εκτός σούπερ μάρκετ), αλλά και στις υπαίθριες αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στην οποία επιβλήθηκε περιβαλλοντικό τέλος από το 2018 έχει μειωθεί δραστικά: από 1,8 δισ. τεμάχια που χρησιμοποιούσαμε το 2017, η χρήση υπολογίζεται ότι έπεσε το 2019 σε 24 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η χρήση των βιοαποδομήσιμων (στις οποίες δεν μπαίνει περιβαλλοντικό τέλος), στα 10 εκατ. τεμάχια το 2019, από λιγότερο από 10.000 τεμάχια το 2017.

Παράλληλα, αυξήθηκε η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών: τα ελληνικά νοικοκυριά εκτιμάται ότι την τελευταία τριετία έχουν προμηθευτεί πάνω από 17,3 εκατ. τεμάχια από αυτές τις  τσάντες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top