Αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Προχωρά σε μέτρα προστασίας της βρετανικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Τράπεζα της Αγγλίας

Σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας της οικονομίας και των επιχειρήσεων της Βρετανίας από την επίδραση του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός στην Ευρώπη: Αναλυτικά τα κρούσματα και οι θάνατοι σήμερα

Σε έκτακτη συνεδρίαση των επιτροπών καθορισμού πολιτικής, τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας, συμφώνησαν να μειώσουν το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το 0,75%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Κορωνοϊός: Η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο της κρούσμα!

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας συμφώνησαν επίσης σε νέο χρηματοδοτικό πακέτο για τις τράπεζες, με στόχο να διοχετεύσουν πίστωση σε μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από τον ιό.

Η λίρα υποχωρεί μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, με τις απώλειες να είναι πάντως περιορισμένες καθώς οι αναλυτές περίμεναν τη μείωση των επιτοκίων. Έναντι του δολαρίου η λίρα κινείται στο 1,2919 έχοντας νωρίτερα διολισθήσει στο 1,2850.

Αναστέλλονται οι εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης

Το ευρώ παράλληλα σημειώνει άνοδο 0,2% έναντι του βρετανικού νομίσματος στο 0,8755, ενώ νωρίτερα σκαρφάλωσε πάνω από το 0,88.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης- Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς

Η μείωση των επιτοκίων στοχεύει στο να τονώσει την οικονομία, ενθαρρύνοντας τον δανεισμό για οικονομικές δραστηριότητες.

Η τράπεζα της Αγγλίας ακολουθεί τη Fed - ομοσπονδιακή (κεντρική) τράπεζα των ΗΠΑ - που μείωσε κι εκείνη από την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκιά της κατά 0,5%. Αυτά κυμαίνονται στο εξής μεταξύ 1% και 1,25%. Το συμβούλιο της Fed έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να περιμένει την τακτική συνεδρίαση.

Αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου αναμένεται να ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ μείωση του επιτοκίου δανεισμού μεταξύ τραπεζών στο -0,6%. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ωθήσει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες να δανείζουν τα χρήματά τους, αντί να τα «παρκάρουν», αφού για τις καταθέσεις τους, όταν το επιτόκιο είναι αρνητικό, στην ουσία πληρώνουν… πέναλτι.

Η ΕΚΤ έχοντας ήδη μειώσει τα επιτόκιά της -στο 0% το βασικό και σε αρνητικό -0,5% το επιτόκιο καταθέσεων τραπεζών- αφού λειτουργεί εδώ και χρόνια σε ρυθμούς οικονομικής κρίσης, δεν έχει μεγάλα περιθώρια κινήσεων για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης που φέρνει ο κορωνοϊός.

Η αυριανή συνεδρίαση υπό τη Λαγκάρντ θα είναι μία από τις πιο δύσκολες από τον Νοέμβριο, οπότε και διαδέχθηκε τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ. Η Γαλλίδα κυρία με τα λευκά μαλλιά, που στην Ελλάδα γνωρίζουμε αρκετά καλά, έχει την εμπειρία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εν μέσω της κρίσης, αλλά είναι η πρώτη της φορά ως κεντρική τραπεζίτης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top