Αδήλωτα τετραγωνικά: Πώς θα δηλωθούν στους δήμους

Τι να προσέξετε για να μην καταλήξετε να πληρώσετε αναδρομικά

Πολυκατοικίες στην Αθήνα

Ανάσα για σε χιλιάδες ιδιοκτήτες δίνει ο νέος νόμος, με τον οποίο απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από πρόστιμα και αναδρομικά για τα μη δηλωμένα τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβούν οι ιδιοκτήτες στους δήμους τους και να δηλώσουν τα σωστά στοιχεία ώστε από φέτος να πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη με βάση τα σωστά στοιχεία των ακινήτων τους.

Η εξέλιξη αυτή εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να βοηθήσει όλους τους δήμους της χώρας, καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδά τους.

Η ρύθμιση, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Οι ιδιοκτήτες πλέον θα πληρώνουν φόρους και τέλη (πχ. τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο) βάσει των πραγματικών τετραγωνικών, ωστόσο γλιτώνουν από την αναδρομική πληρωμή τους.

Σημειώνεται πως η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.   

Τι να προσέξετε

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν:

-    είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας

-    είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Δε θα εισπραχθούν οι οφειλές

Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top