Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ: Σε ισχύ από Τετάρτη – Οι τελευταίες αλλαγές

Στα 70.000 ευρώ το ανώτατο κριτήριο εισοδήματος

Χέρια μωρού και πατέρα

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

Επίδομα γέννας: Χωρίς αίτηση η καταβολή του στις νέες μητέρες

Θα δοθεί σε δύο δόσεις των 1.000 ευρώ, με την πρώτη να καταβάλλεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Η άλλη δόση θα δίνεται εντός έξι μηνών από τη γέννα.

Οπως έχει δηλώσει η  αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα».

Για τον λόγο αυτό, παρότι θα είναι οριζόντιο, θα αποκλείει με εισοδηματικά κριτήρια περίπου το 10%  των πιο πλούσιων οικογενειών, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης

Έτσι, για μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς παιδί το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυξάνεται στα 60.000 ευρώ τον χρόνο για ζευγάρι και φθάνει τις 70.000 ευρώ μεικτά για ζευγάρι με ένα παιδί και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, από γονείς τρίτης χώρας, το επίδομα θα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και μετά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top