Αγορές σε κατάστημα ή το ίντερνετ: Μάθε τα δικαιώματα σου ως καταναλωτής

Η πρωτότυπη ευρωπαϊκή καμπάνια με τη συμμετοχή stand-up comedian

Μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών, με την ονομασία #yourEUright, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τον standup comedian Γιώργο Χατζηπαύλου.

Μέσα από ένα σατιρικό βίντεο, ο Γιώργος Χατζηπαύλου παρουσιάζει τα συμβόλαια που καλούνται οι καταναλωτές να υπογράψουν για την αγορά κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας και τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους αλλά και τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν σε περίπτωση που νιώθουν ότι τα δικαιώματα τους καταπατούνται. 
 
Καθώς οι νόμοι και οι κανονισμοί αλλάζουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, και δεδομένου ότι οι Έλληνες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι στον συγκεκριμένο τομέα, η  ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα δικαιώματά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει θεσπίσει συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου καθορισμένου πλαισίου για τα δικαιώματα των καταναλωτών σε όλα τα κράτη – μέλη, το οποίο διασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών και  αυξάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
 
Το βίντεο του Γιώργου Χατζηπαύλου εστιάζει στο δικαίωμα των καταναλωτών για συμβόλαια με δίκαιους όρους. Ορισμένα συμβόλαια έχουν καταχρηστικούς όρους, οι οποίοι μπορεί να περιορίζουν την ευθύνη του εμπόρου, να του επιτρέπουν να ακυρώσει το συμβόλαιο χωρίς να παρέχουν στον καταναλωτή το ίδιο δικαίωμα, ή να απαιτούν υπέρογκη αποζημίωση από τον αγοραστή. Όπως περιγράφει ο Γιώργος Χατζηπαύλου, δεν είναι αδύνατο να σας ζητηθεί να «τραγουδήσετε μέχρι και τον εθνικό ύμνο της Σενεγάλης. Σε τοπική προφορά. Με RnB ρυθμό. Ενώ είστε δεμένος από γερανό με σχοινί bungee, 40 μέτρα πάνω από το έδαφος». 
 
Αν ένα συμβόλαιο περιλαμβάνει τέτοιους όρους, τότε παραβιάζει τα νομοθετημένα δικαιώματα των καταναλωτών για αγορές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Γιώργος Χατζηπαύλου προσφέρει όλες τις διαθέσιμες πηγές και πληροφορίες, σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής νιώθει πως έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει καταχρηστικούς όρους και θέλει να βρεί το δίκιο του. 
 
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι από τους πρωτοπόρους της ελληνικής σκηνής του standup comedy και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο από το 2007, ενώ σήμερα γνωρίζει διεθνή αναγνώριση με περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι ο πρώτος που στέγασε μόνιμα σε θέατρο παραστάσεις standup comedy στην Ελλάδα ενώ το 2014 δημιούργησε το Stand up for U, ένα θεσμό κωμωδίας που στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις. 
 
Η  εκστρατεία #yourEUright στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εθνικών οργανώσεων καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ και εστιάζει σε τρία δικαιώματα των καταναλωτών: Συμβόλαια με Δίκαιους Όρους, Αλλαγή Τράπεζας και Διαφάνεια & 14ήμερη Προθεσμία επιστροφής σε online αγορές. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top