Πρόωρη σύνταξη με πλασματικά έτη: Πόσο κοστίζει, ποιοι κερδίζουν

Δείτε αν σας συμφέρει η εξαγορά χρόνου ασφάλισης

Λεφτά σε βάζο

Να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη ή να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σύνταξη μπορούν χιλιάδες ασφαλισμένοι, εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

Το κόστος υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό ή το εισόδημα του επαγγελματία και το ύψος των σημερινών εισφορών. Έτσι, το 2019 φέρνει αλλαγές για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους - επιστήμονες και τους αγρότες, το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις εισφορές στο 13,3%.

Αντίθετα, για τους δημόσιους υπαλλήλους το κόστος αυξάνεται, ακολουθώντας τη σταδιακή -από το 2017 και έως το 2020- αύξηση των εισφορών, που προβλέπεται για το δημόσιο ως εργοδότη.

Δε συμφέρει τους πάντες η εξαγορά χρόνου ασφάλισης

Μπορεί εξαγοράζοντας κανείς χρόνο ασφάλισης να έχει τη δυνατότητα να βγει νωρίτερα στη σύνταξη ή και να αυξήσει το ποσό της, όμως, σύμφωνα με το euro2day.gr, δεν συμφέρει όλους τους ασφαλισμένους. 

Αφορά, κυρίως, όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια, να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν.

Επίσης, αφορά κι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά χρόνια για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2019 θα μπορέσουν 50.000 ασφαλισμένοι να προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τι αφορά η αναγνώριση πλασματικών ετών

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης είναι οι εξής:

α. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου

β. Γονική άδεια

γ. Εκπαιδευτική άδεια

δ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου

ε. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 - 2014)

στ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 - 2014)

ζ. Χρόνος σπουδών

η. Αναγνώριση τέκνων

θ. Κενός χρόνος

Πόσο κερδίζει ένας ασφαλισμένος που θα εξαγοράσει πλασματικά έτη (Παράδειγμα)

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος στο star.gr, η μείωση του ασφαλίστρου για κύρια σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2019, συμπαρασύρει το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης.

Ωστόσο, αυτό δεν αφορά όσους καταβάλλουν το ελάχιστο ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη, δηλαδή εμπίπτουν στο κατώτατο πλαφόν των 117,2 ευρώ (δηλαδή, δηλώνουν εισόδημα έως 586 ευρώ τον μήνα). 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ

  • Ελεύθερος επαγγελματίας ηλικίας 62 ετών με 37,5 χρόνια ασφάλισης και μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ. Χρειάζεται ακόμη 2,5 ασφάλισης για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με 40ετία. Εξαγοράζοντας πλασματικά έτη, που μπορεί να αφορούν το στρατιωτικό, τις σπουδές ή την ανατροφή παιδιών, θα πληρώσει 4.000 ευρώ (133,33 ευρώ επί 30 μήνες). Το όφελος με τις νέες εισφορές θα είναι για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο 2.000 ευρώ, αφού πριν τις 1/1/2019 η μηνιαία εισφοράς αναγνώρισης ήταν στο 20%.

Κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών από το 2019 (μηνιαίες αποδοχές και μηνιαία εισφορά)

Εξαγορά χρόνου ασφάλισης (πίνακας)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top