Φορολογικές δηλώσεις: Τα λάθη με τις αποδείξεις κοστίζουν – Τι να προσέξετε

Κίνδυνος να πληρώσετε περισσότερο φόρο

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τέλη Ιουλίου / Πηγή βίντεο: Δελτίο ΕΡΤ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας για τα εισοδήματα του 2018.

Η εφαρμογή άνοιξε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2019 και για πρώτη φορά η εφορία δίνει τη δυνατότητα ξεχωριστής εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους. Αυτό σημαίνει ότι εάν, λόγου χάρη, ο ένας σύζυγος έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό (δηλαδή, πρέπει να πληρώσει), δε θα γίνεται συμψηφισμός μεταξύ τους.

Άνοιξε το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Ιουλίου 2019.

Τα λάθη με τις αποδείξεις κοστίζουν – Τι να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν με τους κωδικούς 049 και 050 του πίνακα 8 οι φορολογούμενοι.

Εκεί οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες αγρότες πρέπει να αναγράψουν (ή να διορθώσουν) τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με μετρητά ή πλαστικό χρήμα, δηλαδή με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα. 

Από τη δήλωση των ποσών αυτών θα εξαρτηθεί αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δικαιούνται μείωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. 

Πέρυσι ήταν ουκ ολίγοι οι φορολογούμενοι που… την «πάτησαν», πληρώνοντας συνολικά πρόστιμα άνω των 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων αποκάλυψε ότι οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος 16,9 εκατ. ευρώ, οι συνταξιούχοι 9,5 εκατ. ευρώ και οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, επειδή δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις.

Αλλαγές στο αφορολόγητο: Πόσες αποδείξεις θα χρειαζόμαστε για το 2019

Υπενθυμίζεται πως αν οι φορολογούμενοι δεν καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες, τότε θα πληρώσουν «πρόστιμο», που ισούται με το 22% του ποσού που υπολείπεται από το όριο. Δηλαδή, εάν λείπουν 600 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες που απαιτούνται, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει έξτρα φόρο-πέναλτι ύψους 132 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει το 2018 πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος ανάλογα με το εισόδημά τους, ως εξής:

-     10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

-    10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ

-    10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.001 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top