Ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ το μήνα για χιλιάδες επαγγελματίες

«Σε δεινή θέση οι επιστήμονες» λένε ΔΣΑ, ΟΕΕ και ΤΕΕ

Πορτοφόλι με χρήματα

Τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), παρουσίασαν επιστημονικοί φορείς.

Όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, από την 1η Φεβρουαρίου 2019 χιλιάδες επαγγελματίες, όπως μηχανικοί και δικηγόροι, καλούνται να πληρώσουν ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ τον μήνα.

Όπως τόνισαν, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/2/2019 στα 650 ευρώ φέρνει αύξηση του ειδοποιητηρίου του ΕΦΚΑ κατά 17,22 ευρώ μηνιαίως και του ειδοποιητηρίου ΕΤΕΑΕΠ κατά 7,04 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, ένας μηχανικός ή ένας δικηγόρος θα κληθεί να καταβάλλει πλέον του ειδοποιητηρίου ΕΦΚΑ με ελάχιστη εισφορά 185,17 ευρώ και ειδοποιητήριο ΕΤΕΑΕΠ με εισφορά (τρέχουσα και αναδρομική) 114,43 ευρώ.

Σύνταξη 634 ευρώ μετά από 40 χρόνια εργασίας

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Βερβεσός, είπε πως για 1.250.000 ασφαλισμένους οι εισφορές του 2019 θα είναι αυξημένες, διότι η μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (από 20% σε 13%) αφορά μόλις 250.000 αυτοαπασχολούμενους.

Όπως τόνισε, μετά από 40 χρόνια εργασίας, η κύρια σύνταξη για όσους πληρώνουν τις κατώτατες εισφορές θα είναι μόλις 634 ευρώ τον μήνα, 384 η εθνική σύνταξη και 250 ευρώ η ανταποδοτική. 

Τι προτείνουν για τις αυξημένες εισφορές

Οι επιστημονικοί φορείς πρότειναν:

-    την άμεση αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, και για όσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση, και σίγουρα μέχρι και το 2020.

-    την αύξηση των δόσεων επιβολής των αναδρομικών εισφορών ΕΤΕΑΕΠ από 36 σε 72, ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στους συναδέλφους, δοθέντος ότι η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στις αδυναμίες της Πολιτείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top