Χάος με την πληρωμή των γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζεται η κόντρα με τους οπτικούς - Δε δέχονται τα voucher

γυαλιά οράσεως

«Χάος» εξακολουθεί να επικρατεί  στο ζήτημα της πληρωμής των γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ μετά το νέο σύστημα που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ (με voucher) το οποίο όμως δε λειτουργεί στην πράξη καθώς έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οπτικών. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή  το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως και καταργήθηκε η προπληρωμή του ποσού που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι τότε για τη χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών και γυαλιών οράσεων, ο δικαιούχος κατέβαλε ο ίδιος τη σχετική δαπάνη. Στη συνέχεια, προσερχόταν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠεΔι) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση και τιμολόγιο αγοράς), ώστε να αποζημιωθεί. Με τη νέα διαδικασία ο δικαιούχος επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής (voucher), η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό, ύστερα από την έγκριση από ελεγκτή ιατρό.

Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και δίνει το voucher μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οι οπτικοί - οπτομέτρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε δέχονται  τα vouchers με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται ουσιαστικά το νέο σύστημα.  

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της ζητά  από τους πολίτες να πληρώνουν κανονικά για τα γυαλιά οράσεως και να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ για να τους επιστραφούν τα χρήματα (όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα). Σαν προσωρινή λύση στο αδιέξοδο το υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγία στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ να δέχονται έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2018 δικαιολογητικά από ασφαλισμένους που πλήρωσαν τελικά από την τσέπη τους για οπτικά είδη, για να τους αποζημιώσουν.

Με την είσοδο της νέας χρονιάς όμως το πρόβλημα επανήλθε καθώς οι οπτικοί δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν και υποστηρίζουν ότι «το νέο σύστημα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό», ενώ προειδοποιεί ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων».

Η Ομοσπονδία ασκεί κριτική και στους  οπτικούς που έχουν ήδη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα  συγκεκριμένων επαγγελματιών. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top