Έρχεται το τέλος των capital controls;

«Έχει δρομολογηθεί» αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ανάληψη από ΑΤΜ

Για πλήρη κατάργηση των capital controls στην Ελλάδα μιλά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην επικείμενη, νέα, χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών από την Ελλάδα, «έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας».

Η FAZ αναφέρεται στη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Ναυτεμπορική, όπου έκανε λόγο για «λιγότερους περιορισμούς», και σημειώνει πως «τα επικείμενα βήματα θα αφορούν την ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών».

«Ακόμα και η πλήρης άρση των capital controls έχει δρομολογηθεί. Τα τελευταία μέτρα αφορούν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων με το εξωτερικό. Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τους ελέγχους πριν από τρία χρόνια, προκειμένου εν μέσω της κρίσης χρέους να εμποδίσει τη μαζική διαρροή ρευστού από τις εγχώριες τράπεζες», καταλήγει η FAZ.

Τρία χρόνια capital controls

Tα capital controls μας «συστήθηκαν» τον Ιούνιο του 2015, μετά από μαζικές αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ στον απόηχο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το πρώτο όριο ανάληψης που καθιερώθηκε ήταν τα 60 ευρώ ημερησίως, χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα και σε επόμενη μέρα (δηλαδή να «σηκώσει» κάποιος 120 ευρώ κάθε δύο ημέρες).

Σήμερα το ποσό ανάληψης, μετά από αρκετές χαλαρώσεις είναι στα 5.000 ευρώ ημερησίως.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top