Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κερδίζουν από τις εξαγγελίες για μείωση ΕΝΦΙΑ

Αρκετοί κινδυνεύουν να βγουν ζημιωμένοι από τον νέο ΦΜΑΠ!

 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν μολύβι και χαρτί, για να μετρήσουν αν και πόσο ωφελούνται από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο, κυρίως στη μεσαία τάξη, είναι ο σχεδιαζόμενος νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. 

ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 6,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, πιο άνετα θα πρέπει να αισθάνονται κυρίως όσοι έχουν μικρό ακίνητο, αφού αυτοί θα έχουν την πλήρη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Οι υπόλοιποι θα αγωνιούν μέχρι να έρθει στη Βουλή η επίμαχη διάταξη. 

ΜΙΚΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ "ΛΑΪΚΕΣ" ΠΕΡΙΟΧΕΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΤΑ 30%

Κερδισμένοι θα είναι κυρίως όσοι έχουν μικρά ακίνητα σε περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 750 ευρώ/τ.μ., δηλαδή σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στο Ίλιον, στο Περιστέρι, στη Σαλαμίνα, στο Λαύριο, στη Μαλακάσα, στην Ελευσίνα, αλλά και στην Περιφέρεια όπως το Μεσολόγγι, την Καλαμάτα, τη Σάμο, το Αγρίνιο, τη Δράμα. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:  Διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Αιγάλεω, φέτος επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 203 ευρώ, αλλά το 2019 ο φόρος θα περιοριστεί στα 142 ευρώ. 

«Ωφελημένες είναι οι κατοικίες της περιοχής του  κέντρου και των δυτικών προαστίων, αντιθέτως μεγαλύτερες κατοικίες των βορείων προαστίων και της ανατολικής Αττικής θα έχουν  μικρή ή μηδενική ελάφρυνση» δηλώνει ο κτηματομεσίτης Δημήτρης Μπινιάρης στο Star.  

"ΚΟΦΤΗΣ" ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ

Πάντως θα μείνουν με άδεια χέρια όσοι έχουν πιο "βαριά" εκκαθαριστικά. Πρόκειται για περιοχές κοντά στο Μετρό, όπως  ο Άλιμος και το Ελληνικό, αλλά και περιοχές με αντικειμενική αξία κοντά ή πάνω από τις 2.000 ευρώ, όπως το Χαλάνδρι, η Αγ. Παρασκευή, το Π. Φάληρο, η Φιλοθέη. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:  Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Ελληνικό φέτος επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 954 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει τον ίδιο φόρο, αφού εξαιρείται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, το ακόμα πιο εφιαλτικό  σενάριο είναι αυτό της επιστροφής του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΟ)  που θα υποχρεώσει όσους απομείνουν φορολογούμενοι να πληρώσουν 4,5 και 6 φορές παραπάνω»! 

Ο ΕΝΦΙΑ ΦΕΥΓΕΙ- ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΜΑΠ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Και σα να μην έφτανε ότι θα χάσουν την έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές κινδυνεύουν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν θα εφαρμοστεί ο νέος ΦΜΑΠ. 

Μπορεί το βάρος του νέου φόρου να πέφτει στα 1,8 δισ ευρώ, αλλά θα μοιραστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να πληρώσουν περισσότερα οι μεσαίες και υψηλές περιουσίες. 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΩΣ ΤΗ... ΧΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι ο Έλληνας είτε με ΕΝΦΙΑ είτε με ΦΜΑΠ, θα εξακολουθήσει να πληρώνει ακριβά το κεραμίδι που αγόρασε ή κληρονόμησε, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημα του που ψαλιδίστηκε στη διάρκεια της κρίσης. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top