Καλοκαιρινή άδεια: Πόση δικαιούστε - Πώς αμείβεται το επίδομα αδείας

Απαγορεύεται η μεταφορά ημερών αδείας σε άλλο ημερολογιακό έτος

Καλοκαιρινή άδεια: Πόση δικαιούστε - Τι επίδομα αδείας θα πάρετε

Τις θερινές διακοπές αλλά και το επίδομα αδείας περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει το επίδομα αλλά και τις αποδοχές στην αρχή της αδείας του εργαζομένου. Δηλαδή, θα πρέπει όταν φύγετε για διακοπές να έχετε λάβει το επίδομα και το μισθό σας.

Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά, με πλήρη απασχόληση.

Δείτε χρήσιμες πληροφορίες για την καλοκαιρινή άδεια:

•    Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

•    Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την ημέρα που διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.

•    Το επίδομα αδείας ισούται με το 50% του μηνιαίου μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος (αποτελεί το υπόλοιπο μισό του δώρου Πάσχα) ή με τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

•    Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα αδείας, αλλά και τις αποδοχές του μήνα κατά την έναρξη των διακοπών του.

•    Εάν λήξει η σύμβαση εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο και ο εργαζόμενος δεν είχε πάρει την κανονική του άδεια που του οφείλεται, τότε δικαιούται τις αποδοχές τις οποίες θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί η άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι γίνεται αν αρνηθεί ο εργοδότης την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούστε

•    Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, απαγορεύεται η μεταφορά ημερών αδείας σε άλλο ημερολογιακό έτος, ακόμη κι αν υπάρχει συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου.

•    Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης κατά τη διάρκεια της άδειας του μισθωτού από τον εργοδότη. Η απαγόρευση είναι απόλυτη και δεν επιτρέπει την απόλυση για οποιοδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που γίνει, θεωρείται άκυρη.

•    Απαγορεύεται η απασχόληση του μισθωτού κατά τη διάρκεια της άδειάς του.

•    Η άδεια για το πρώτο ημερολογιακό έτος χορηγείται σε τμήματα. Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του. Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδειά του σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού.

Υπολογίστε εδώ, μέσα από την εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ, πόση άδεια δικαιούστε αλλά το επίδομα που πρέπει να πάρετε

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top