Θησαυρός φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κρήτη!

Ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβει υδρογονάνθρακες αξίας 600 δισ. ευρώ

Θησαυρό  έχει η Νότια και Δυτική Κρήτη που μπορεί να αποφέρει στη χώρα μας  έως και 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας! Πρόκειται για κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά και πετρελαίου.

Οι ειδικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους νοτιοδυτικά της Γαύδου, στο νομό Ρεθύμνου , στον κόλπο της Μεσαρράς  και  νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.    

Η ελληνική διαχειριστική εταιρία υδρογονανθράκων εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν:

  • 3 - 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια  φυσικού αερίου
  • 3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τουλάχιστον.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς, δηλώνει ότι «στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα κοιτάσματα  που έχουν βρεθεί είναι, το μικρότερα 3 εκατομμύρια και το μεγαλύτερο 37 κυβικά μέτρα.  Που σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα».

ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΞΙΑΣ 600 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, οι υδρογονάνθρακες αυτοί θα μπορούσαν  να αποφέρουν   κέρδη  τουλάχιστον  300 δις για τη χώρα σε βάθος 25 ετών, ενώ οι γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν σε 3 χρόνια από την υπογραφή συμβάσεων

Ήδη  έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η  αμερικανική Exon  και η γαλλική Total.  

 «Tα κοιτάσματα μπορεί να έχουν από 50-500 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου  που σημαίνει έσοδα για το κράτος σε 25 χρόνια από 200 – 600 δις ευρώ» επισημαίνει ο αναλυτής υδρογονανθράκων Ηλίας Κονοφάγος.  

Το θέμα αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδό της η Εφημερίδα Δημοκρατία  με τον τίτλο «Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου».

Το κόστος για τις εξορύξεις  στην Κρήτη είναι υψηλό, αλλά οι εταιρίες θα το αντισταθμίσουν εξασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά  από τα ενεργειακά αποθέματα που θα φέρουν στην επιφάνεια.  Η τοπική κοινωνία περιμένει ως το τέλος του χρόνου  να υπογραφούν  οι συβάσεις για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

 «Είμαστε αισιόδοξοι. Προβλέπει έσοδα στην περιφέρεια. Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν πολύ προστατευτικά μέτρα για το περιβάλλον» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Νίκος Καλογερής,  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top